tisdag 24 maj 2016

Sista teoridagarna

Återigen åkte vi upp till Stockholm och Hagalund (Solna) för ytterligare två dagars kurs. Vi var 12 deltagare; 7 från Göteborg, 4 från Karlstad och 1 från Malmö.

På måndagen stod Kundpsykologi på schemat men vår lärare, Christian, tyckte att "Hot & våld" var ett bättre namn på kursinnehållet. Eller Konflikthantering, Personlig säkerhet och Självskydd.

Christian jobbade (hade jobbat?) som livvakt, oklart var, och hade en ganska dyster bild att presentera. Och det var inte bara jag som skrämdes av statistiken av vad en tågvärd ibland utsätts för. Det var väl en himla tur att denna dag låg i sista veckan och inte i första. För om den legat i första veckan kan det hända att några ångrat sitt yrkesval... Jag blev i alla fall ordentligt omskakad. 

Christian såg ut som en blandning av Tommy Körberg och Janne Josefsson och hans Örebro-dialekt slog igenom då och då. Han pratade om hjärna och aggressivitetsspiral, om nödvärnsrätt och var man ska dra gränsen när en konflikt eskalerar. Eller rättare sagt INNAN den eskalerar. Vi är ju ganska utsatta när vi befinner oss på ett tåg mellan två stationer. Ganska ensamma också och det finns ju begränsat med platser att fly till om man säger så. Det optimala är att konflikter och hot om våld aldrig uppstår men det är en utopi att tro att världen skulle vara "god" enligt Christian. Det gör mej lite ledsen men jag får väl tro honom. Han har ju sett den delen av mänskligheten betydligt fler gånger än jag. 

Dagen avslutades med några självförsvarsövningar. Vi fick öva två och två på att bryta oss ur diverse grepp. Jag hoppas innerligt att jag slipper praktisera detta men det känns gött att ha lite trix att ta till, utifall att. 

Tisdagen ägnades åt Evakuering och det var herrarna Tomas och Olle som höll i det. Förmiddagen var teoretisk och Tomas Västerås-dialekt var väl det som var roligast med dom timmarna. Olle var gammal lokförare och en äkta eldsjäl. Det är sympatiskt med eldsjälar och de är härliga att lyssna till.

Efter lunch knallade vi ner till Hagalunds enorma bangård. Hur många spår som helst - fulla med tåg också! Under Olles överinseende klättrade vi upp på olika tågtyper och kollade var evakueringsväska, megafon och stegar fanns. 

Då detta var den sista teoridagen så skildes vi åt vid dagens slut. Nu har vi bara vår gruppchefsdag kvar och den har vi på respektive stationeringsort. Så hejdå Karlstad och hejdå Malmö! Jag kommer att sakna er.... Emoji Lycka till med era övningsturer och ha en fin sommar! 

2016 års "sommarbarn" på SJ! Ett himla gött gäng!!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar