onsdag 16 november 2016

Nyheter

Jag läser GP på nätet varje dag. Idag fick jag bekräftat något jag redan anat: Att vi blir kreativa på gamla dar! Eller för att citera korrekt:

Åldrande kan göra dig kreativ

När vi blir äldre försämras vår förmåga att lära oss nya saker. Att fokusera tillräckligt för att lära sig ett nytt språk eller musikinstrument blir helt enkelt svårare med åren.
Men att bli gammal och disträ kan även ha sina fördelar, rapporterar Vetenskapsradion. Enligt en studie publicerad i Trends in Cognitive Sciences kan åldrandet nämligen göra oss till mer kreativa problemlösare.
Forskare har undersökt personer över 50 år och funnit att lättdistraherade människor har lite lättare att hitta på lösningar på problem och att äldre personer kan ha större möjlighet att upptäcka mönster i omvärlden.
- I vissa uppgifter är det en fördel att ha en lägre kognitivt fokus, för man tar till sig information som finns i omgivningen, säger psykologiprofessorn Peter Juslin till Vetenskapsradion.
Det var ju både bra och dåligt. Nog sjutton känner jag att jag har lätt för att lösa problem. Igår på tåget löste jag flera stycken. Men det står också att det blir svårare med åren att lära sig språk.... Jag försöker ju lära mig spanska jag. Det går trögt. Som att hårddisken är full på nåt sätt. Förklaringen är naturligtvis att jag är 50+. Då gäller det att inte ge upp. Att tänka att det går - bara att det tar lite längre tid.
En annan sak jag läste om idag var om den nya och betydligt större silverfisken som tydligen spridit sig i hela landet. 

Stora silverfiskar sprider sig

Nu finns den över hela landet – den större silverfisken som gärna livnär sig på papper och konstverk. Svår att hitta är den inte, men desto knepigare att bli av med. 
Sedan ett par år tillbaka sprids i Sverige den långsprötade silverfisken, större än den vanliga och försedd med just långa spröt.
Den nattaktiva insekten silverfisk har funnits i 300 miljoner år. Det finns nu ungefär 370 arter, varav tre i Sverige: silverfisk, ugnssmyg och långsprötad silverfisk.
Långsprötad silverfisk, Ctenolepsima longicauda, är större än sina släktingar. Långa antenner och spröt är tillsammans med en borstig mustasch dess tydligaste kännetecken. Den blir 15–19 millimeter lång och kan leva upp till sju år.

Jag såg en sån där igår! Det var första gången. Den ilade fram i hallen på gymmet när jag satt och skulle ta på mig skorna. Den var så STOR att jag tänkte att "det där är ingen silverfisk". Och så pekade jag på den och fler kom och tittade. Vad är det där för nånting? En tusenfoting? En muterad jättesilverfisk? En ödla? Förslagen haglade. En av de anställda avslutade vaddetnuvarförnågots vidare öde genom att trycka ner den i golvet med skon. Så var det slut på den sagan. 
Idag vet jag vad det var jag såg! Tack GP.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar