lördag 30 april 2016

Fredagsmys och äkta after work!

Det är mycket med el och säkerhet. Det förstod vi efter fredagens lektioner med Lars. Han kunde allt om sånt. Så trots att själva ämnet i ärlighetens namn var lite gäspigt så kunde man inte annat än bli imponerad av den uppsjö av nya ord och uttryck som styr säkerheten på tåg och allt runt omkring. Det var I-räl och S-räl, tågvärmepost och sugtransformator, frånskiljare och Hertz och en väldans massa siffror och regler och gränsvärden. Och ytterligare två förordningar och anvisningar i A5-format. På bara en vecka har jag hunnit få rätt många sådana små söta häften. På SJ råder ordning och reda!

Det är viktigt med säkerhet. Det är trots allt 16 000 volt i kontaktledningarna och vissa tåg kör i 200 km/h. Tåg kan spåra ur och det kan börja brinna och när något går fel måste alla veta hur de ska förhålla sej så att ingen skadas. Nu sker ju inte olyckor särskilt ofta, som tur är, men om ett tåg måste evakueras t ex så måste det ske på ett säkert sätt. Av den anledningen fick vi prova på att vistas i spårområdet på Göteborgs central. Fredagsmys för en nörd! Emoji

För att få vistas i spåren är det lag på att man ska bära orange reflexväst. Västarna är stora som tält men det beror på att ytan ska bli stor som möjligt så att man verkligen SYNS, förklarade Lars. Vi var 12 sådana orangea tält som stövlade omkring och såg ut som en dagisgrupp på utflykt. Vi struttade omkring framför lok och över spår och fram och tillbaka mellan perrongerna. Lite läskigt var det allt. Lars visade en mängd olika saker som gemene man troligtvis aldrig lägger märke till. Det var intressant att ha hört och sett men sen kände i alla fall jag att jag nog hellre ägnar mej åt det som är inuti vagnarna. Människorna och bistron. 


Efter denna rätt så teoretiska dag var det extra gött att gå på after work. Vi är fyra f d kollegor som brukar träffas lite då och då. Käka panerad ost, dricka öl och tjöta. Allteftersom åren gått har den ene efter den andre bytt jobb, och när nu även jag gjort det så är det bara en av oss som är kvar. Det kallar jag ett ÄKTA after work! Eller i varje fall ett 3/4 äkta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar